Vedlikehold av benkeplate i marmor

Marmor er et fullstendig naturlig materiale med synlig unik farge og mønster. Denne bygge- og dekorative steinen har en lang historie som et klassisk, elegant og luksuriøst materiale.

Marmor som brukes til fremstilling av benkeplater utvinnes fra jordskorpen og skjæres i riktig størrelse, og deretter behandles steinplatens overflate og kanter.

I og med at marmor lett får riper og blir tilsmusset, er regelmessig vedlikehold av benkeplater i marmor nødvendig for å sikre deres holdbarhet. Benkeplatene i marmor er myke og porøse, og krever en flittig hånd for å bevare det vakre utseendet.

Hvordan rengjøre benkeplate i marmor?

En mikrofiberklut som er fuktet med varmt vann er best egnet for daglig rengjøring. For fastsittende skitt anbefaler vi å bruke et nøytralt, svakt alkalisk (pH-verdi 8-10) eller svakt surt (pH 4-6) vaskemiddel.

Lengste levetid sikrer man ved bruk av spesielle rengjøringsmidler for vedlikehold av overflater i naturstein. Det bør imidlertid unngås rengjøringsmidler, som inneholder blekemidler, har skurende virkning eller er svært sure, da disse kan forårsake permanente skader på overflaten.

Hva gjør man med flekker?

Det første alternativet mot flekker er alltid forebygging – spesielt ved marmorens porøsitet som forårsaker sterk vannabsorpsjon. Beskytt benkeplater i marmor mot eksponering for kjemikalier eller etsende stoffer.

Smuss og flekker som har havnet på overflaten anbefaler vi å fjerne umiddelbart med tørkepapir, vann og vaskemiddel for å forebygge permanente skader. For fastsittende skitt, bruk et spesielt rengjøringsmiddel for marmorflater. Deretter vask overflaten med vann og vaskemiddel. Egnede rensemidler får du hos oss, eller avhengig av ditt bostedsland i lokale salgssteder.

Hvordan unngå varmeskader og riper?

Siden marmor er en svært myk stein, anbefaler vi å skjærebrett for å unngå riper. Marmor tåler faktisk varme bedre, men for sikkerhets skyld anbefaler vi å bruke skjærebrett.

Trenger marmor ytterligere vedlikehold på lang sikt?

Overflatene i marmor impregneres for å sikre lang levetid – dvs. de impregneres med tettende kjemikalier, som forhindrer væske å trenge inn i steinen. Likevel, over tid svekkes dette beskyttende laget, og det er uunngåelig å behandle benkeplatene regelmessig på nytt for å beskytte dem.

Behovet for ny behandling er hovedsakelig avhengig av brukshyppighet og spesifikk type marmor, men vi anbefaler å behandle overflatene minst en gang i året. For etterimpregnering av benkeplater i marmor bør man bruke et spesielt impregneringsmiddel for marmor. Egnede rensemidler får du hos oss, eller avhengig av ditt bostedsland også i lokale salgssteder.